Stedenbouwkundig plan

Principedoorsnedes landschappelijke zone en wadizone

Sint Philipsland als eiland tussen de kreken (1815)

Inspiratie gebiedskenmerken Zeeuwse architectuur

Het plan stelt een eigen, unieke groene kwaliteit binnen de wijk voor die ook behouden blijft bij een eventuele verdere uitbreiding ten noorden en/of westen van het plangebied. Klimaatadaptieve ingrepen, een natuurvriendelijke omgeving en sociale bewegingen komen samen in de groenstructuur die de bewoners verbindt met het omliggende landschap en betekenis geeft aan het groen in de wijk.
De groenstructuur biedt alle woningen een kwalitatief hoogwaardige ligging aan het groen. Een zone van 10 meter breed vormt de landschappelijke overgang aan de westzijde, met een pad om te wandelen tussen de Zeeuwse hagen, kijkend naar de wijde omgeving. Een lage wal met daarop beplanting als erfafscheiding van de aangrenzende kavels, draagt verder bij aan de groene uitstraling. Midden in de wijk ligt de wadizone dat de plas in het zuiden verbindt met de kreek. Deze groene ader vormt een buffer bij hevige regenval en is tevens de plek in de wijk voor sport, spel en ontmoeting.

Het plan bevat een gemengd woonprogramma, waaronder een woonhof met levensloopbestendige woningen en waterpatio’s. Deze vormen een aanvulling op het bestaande woonbestand van Sint-Philipsland.